ECB bestrijdt lage inflatie met verdere renteverlaging

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt het belangrijkste rentetarief waartegen banken in de eurozone geld kunnen lenen van 0,25 naar 0,15 procent. De depositorente wordt voor het eerst negatief met min 0,1 procent.

Dat maakt de ECB donderdagmiddag bekend. Het rentetarief staat nu op het laagste niveau ooit sinds de invoering van de euro. Met deze maatregel neemt de centrale bank een rigoureuze stap om het deflatiegevaar in de eurozone tegen te gaan. Een laag prijsniveau, dat kan omslaan in deflatie, vormt een risico voor het broze herstel op de Europese markten.

Depositorente

Banken ontvangen de depositorente wanneer zij geld voor een korte periode bij de ECB stallen. Nu betalen zij een 'boete' als zij geld in bewaring geven bij de centrale bank. De herfinancieringsrente, het percentage dat banken moeten betalen wanneer zij geld lenen om aan het einde van de dag aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, wordt verlaagd met 0,35 basispunten naar 0,40 procent

Inflatie

Eerder deze week meldde het Europese statistiekbureau Eurostat dat de inflatie in de eurozone in mei verder is gedaald naar 0,5 procent op jaarbasis. In april stond het gemiddelde prijspeilniveau nog op 0,7 procent. Mario Draghi, de president van de ECB, heeft meerdere keren benadrukt dat een stabiele prijsontwikkeling in de eurozone de belangrijkste taak is voor de centrale bank. De ECB streeft naar een percentage van onder maar dichtbij de 2 procent. In een toelichting op de renteverlagingen stelde Draghi de inflatieverwachting naar beneden bij. Voor dit en volgend jaar gaat de ECB uit van respectievelijk 0,7 en 1,1 procent in plaats van 1 en 1,3 procent. In 2016 voorspelt de centrale bank dat de consumentenprijzen stijgen met 1,4 procent, dat iets onder het eerder genoemde percentage van 1,5 in maart.

Bron: nu.nl

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....