ECB houdt rente voorlopig laag; stelt u de aankoop van uw lijfrente nog verder uit?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op donderdag 6 juni jl tijdens het rentebesluit aangegeven dat de historisch lage rentes die de bank nu hanteert tot medio 2020 op dit lage niveau zullen blijven.

Bij het laatste rentebesluit in april 2019 ging de bank er nog van uit dat de rentes tot ten minste eind 2019 laag zouden blijven. Dit is dus met een periode van minimaal 6 maanden verlengd.

De basisherfinancieringsrente, de rente waarmee banken kunnen lenen bij de ECB, blijft volgens verwachting op 0 procent staan. Ook blijft de depositorente onveranderd op -0,4 procent. Dit betekent dat banken moeten toeleggen om geld te stallen in Frankfurt.

Wat betekent dit voor de aankoop van uw lijfrente uitkering?

Op basis van het bovenstaande is de verwachting dat de rente die de banken u aanbieden tot medio 2020 minimaal gelijk zal blijven aan het huidige renteniveau.

Heeft het voor u zin om de aankoop van uw lijfrente uitkering verder uit te stellen?

Als u de eerste uitkering wil laten aansluiten op het bereiken van uw AOW leeftijd uw eerste AOW uitkering kan het zinvol zijn om de aankoop nog wat uit te stellen: de variabele rente voor uitstel bedraagt op dit moment circa 0,6%. Wat betreft het “timen” van de rente verwachten we, op basis van het recente rentebesluit van de ECB, niet dat de rente de komende jaar indrukwekkend zal stijgen. Als de rente überhaupt al stijgt.

Hanteert de bank voor lijfrentes (box 1) dezelfde rente als voor uw netto geld (box 3)?

De banken bieden u voor uw lijfrente een rente die hoger is dan de rente die u op uw bankrekening voor uw netto geld krijgt. De belangrijkste reden hiervoor is dat de bank bij de aankoop van een lijfrente uitkering zeker weet dat men gedurende een termijn van minimaal vijf jaren de beschikking heeft over uw inleg. In het geval van een gemiddelde betaalrekening kunt u op elk gewenst moment geld van uw rekening afhalen.

Op 123lijfrente.nl kunt u zelf de uitgangspunten voor uw lijfrente uitkering bepalen en op zoek gaan naar de hoogste aanbieder voor uw beschikbare lijfrente koopsom.

Wilt u meer aanvullende informatie met de mogelijkheden voor uw lijfrente? Download dan het gratis e-book 2020. Boordevol tips en tricks voor uw lijfrente. U kunt het e-book direct downloaden.

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....