Uw lijfrente valt vrij? Wat nu? Kiezen voor een lage rente of beleggen?

Uw lijfrente valt vrij? Wat nu? Kiezen voor een lage rente of beleggen?

 

De komende maanden bereiken een paar honderdduizend polissen en geblokkeerde bankrekeningen hun einddatum. Op dat moment moeten de eigenaren van deze lijfrentes beslissen wat de nieuwe bestemming van het beschikbare lijfrentekapitaal gaat worden. De opgebouwde waarde nog een paar jaar verder laten renderen of een periodieke uitkering aankopen?

 

Op dit moment bieden de aanbieders van 100% gegarandeerde oplossingen een hele lage rente. De afgelopen 25 jaar is de rente op een tienjarige staatslening gedaald van circa 9% naar circa 0,5%. Zie de onderstaande grafiek. Wanneer de rente weer gaat stijgen weet niemand. Als oorzaak van de lage rente wordt regelmatig verwezen naar de Europese Centrale Bank (ECB) die de rente “kunstmatig” laag houdt. Men verwacht dat de rente weer kan stijgen wanneer de ECB klaar is met het uitgebreide opkoopprogramma waarbij er iedere maand voor circa 60 miljard aan leningen worden opgekocht bij banken in de Europese Unie. Voor het overgrote deel staatsobligaties. De ECB gaat met dit opkoopprogramma in ieder geval nog door tot september 2016.

 

Ontwikkeling van de rente vanaf 1990 tot op heden

 


 

Zijn er alternatieven voor de lage rente?

 

In plaats van een gegarandeerde oplossing kunt u ook kiezen om met uw beschikbare lijfrente te gaan beleggen. Het aantal aanbieders is beperkt maar voor zowel voor een uitkerende- als een uitstellijfrente zijn er mogelijkheden.

 

Hoe werkt beleggen?

 

De aanbieder zal eerst samen met u uw beleggingsprofiel bepalen. Dit profiel vormt de leidraad voor de keuze van de uiteindelijke belegging en de hoogte van het risico waarmee wordt belegd. De meest voorkomende beleggingsprofielen zijn defensief, neutraal en offensief.  Vervolgens wordt het beschikbare lijfrente kapitaal belegd en ontvangt u een periodieke uitkering of, als u heeft gekozen voor uitstel, wordt het rendement toegevoegd aan uw opbouwkapitaal.

 

 

Voor- en nadelen van beleggen versus gegarandeerde rente:

 

Belangrijkste voordelen:

 

-          Reële kans op een hogere opbrengst; het e.e.a. is mede afhankelijk van het gekozen beleggingsprofiel en de looptijd van de belegging.

-          Meer flexibiliteit:

o    Tussentijds wijzigen van belegging

o    Tussentijds toevoegen van andere koopsommen ( afhankelijk van fiscale herkomst)

o    Tussentijds switchen naar een andere aanbieder is mogelijk

o    Bijstorten van toekomstige vrijvallende lijfrentes  gedurende de looptijd mogelijk (Verschilt per aanbieder, informeer hier naar)

o    Gedurende de looptijd de keuze van de belegging aanpassen

 

Belangrijkste nadelen:

 

-          Geen vaste rente; u heeft geen zekerheid over de te behalen rendementen

-          Onduidelijkheid over de kosten

 

Levert beleggen meer op dan de vaste rente die ik via de verzekeraar of banksparen krijg?

 

Hier is op voorhand geen ja of nee op te zeggen. Er spelen hierbij een aantal belangrijke zaken een rol:

 

-          Waarin wordt belegd en in welke mate?

-          Wat is het te verwachten bruto rendement?

-          Wat is de looptijd van de belegging?

-          Wat zijn de kosten?

-          Wat is de hoogte van de beschikbare koopsom?

 

Tip: Vraag aan de aanbieder of hij u aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden kan informeren welke beleggingsscenario’s voor u interessant zijn. Let er op dat hierbij ook alle van toepassing zijnde kosten worden besproken.

 

 

Beleggen en fiscale herkomst

In de onderstaande tabel wordt aangegeven met welke fiscale herkomst u wel of niet mag beleggen:

 

Fiscaliteit*

Direct uitkerend

uitstel

Pensioen

Nee

nee

Lijfrente

Ja

Ja

Gouden handdruk

Ja

Ja

 

*let op: bij iedere fiscale herkomst zijn, wat betreft de looptijd, de hoogte van de uitkeringen en de begunstiging andere spelregels van toepassing.

 

Tip: Wilt u niet met al het lijfrentegeld beleggen? Denk dan eens aan de mogelijkheid om te knippen. U belegt een gedeelte van het lijfrente kapitaal en het restant investeert u in een gegarandeerde bancaire oplossing. Of u koopt met een gedeelte van het lijfrente kapitaal een uitkering op basis van een vaste rente en het restant stelt u uit op basis van beleggen. Met de flexibiliteit dat u op ieder gewenst moment met (een deel van) het belegde geld een uitkering kan aankopen. Op basis van beleggen of een vast rente.

 

 

Wilt u uw oud regime lijfrente behouden?

 

Er is sprake van een oud regime lijfrente indien:

·         u een lijfrentepolis heeft afgesloten vóór 16 oktober 1990 en daarvoor premie heeft betaald tot uiterlijk 31 december 2000.

·         Of als u vóór 1 januari 1992 een lijfrentepolis heeft afgesloten en daarvoor de premie in een keer heeft voldaan middels een koopsomstorting.

Heeft u een dergelijke oud regime polis en wilt u gebruik blijven maken van de voordelen van het oud regime, let er dan goed op dat u de beleggingslijfrente afsluit bij een verzekeraar. Als u de beleggingslijfrente toch afsluit via banksparen verliest u direct het oud regime en zijn de fiscale spelregels van nieuw regime lijfrente van toepassing.

 

Beleggen en kosten

 

Er zijn diverse kosten waar u rekening mee dient te houden. Zoals de transactiekosten, kosten van de beleggingen, beheerfee etc. De totale kosten verschillen per aanbieder.
Belangrijk is dat u bij het aanvragen van een offerte naast een specificatie van de kosten een berekening vraagt op basis van netto bedragen (met inachtneming van alle opbrengsten minus alle kosten).

 

Beleggen en overlijden

 

Er kan worden belegd binnen de wet banksparen of via een verzekeraar. Als er wordt belegd via banksparen zal het saldo van de geblokkeerde bankrekening bij overlijden in de nalatenschap vallen. Als er sprake is van een belegging via een verzekeraar is het e.e.a. afhankelijk van de overlijdensdekking in de polis.

 

Beleggen en faillissement van de aanbieder

 

Afhankelijk van de aanbieder valt uw belegging binnen de wet banksparen of via een verzekeraar. Bij de variant van banksparen is het mogelijk dat uw belegging valt onder het Deposito Garantie Stelsel. Dit biedt u een garantie tot maximum € 100.000,- per bankvergunning. Het kan ook zijn dat uw aanbieder niet onder het Deposito Garantie Stelsel valt, maar de beleggingen in een apart bedrijf zijn ondergebracht waardoor u uw investering, in het geval van een faillissement, niet kwijt bent. Informeer hier goed naar tijdens de gesprekken met de aanbieder.

 

Wilt u in contact komen met de aanbieders van een beleggingslijfrente. Klik hier

 

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)



Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....