Hoe kan dat nou? De hypotheekrente stijgt en de rente voor lijfrentes daalt?

Op dit moment zien we bij een aantal aanbieders de hypotheekrente stijgen maar de rente voor een direct ingaande bancaire lijfrente daalt. Denkt u ook dat als de hypotheekrente stijgt de rente voor een bancaire lijfrente uitkering óók stijgt?

Helaas werkt dat niet altijd zo; om hier duidelijkheid in te krijgen moeten we goed kijken uit welke onderdelen de hypotheekrente is opgebouwd:

Uit welke onderdelen bestaat de hypotheekrente?

Inkoopprijs van geld: de lening die u afsluit bij een bank wordt door geldverstrekkers ingekocht op de geldmarkt of de kapitaalmarkt. Afhankelijk van de looptijd van de lening. Zie hier een koppeling tussen de hypotheekrente en de ontwikkeling van de marktrentes.

Risico opslag: om het risico af te dekken dat de verstrekte lening niet aan de bank wordt terugbetaald hanteert de bank een risico opslag. De hoogte van de risico opslag wordt bepaald door de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de waarde van de woning.

Kosten opslag of bankkosten: deze kosten hebben betrekking op de administratie en het beheer van de verstrekte hypotheek door de bank.

Winstopslag: een deel van de hypotheekrente is winst voor de geldverstrekker.

Wat we nu de afgelopen weken zien is dat onder invloed van het coronavirus een aantal banken denken dat het risico dat de verstrekte lening niet wordt terugbetaald toeneemt. Om deze reden verhogen ze het onderdeel “risico opslag”. Hierdoor stijgt de hypotheekrente. Het kan dus zelf zo zijn dat de rente op de kapitaalmarkt daalt maar door de verhoging van de risco opslag door de bank de hypotheekrente toch stijgt.

De rente die aan u wordt aangeboden voor uw vrijvallende lijfrentekapitaal heeft dat risico opslag onderdeel niet.

Hierdoor kan het zijn dat enerzijds de hypotheekrente stijgt en de rente voor lijfrentes daalt.


Bereken direct de hoogte van uw lijfrente uitkering.

 

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....