De rente stijgt; nu lijfrente uitkering aankopen of nog even wachten?

Uw lijfrente valt binnenkort vrij en u moet een beslissing nemen of u met de lijfrente waarde een lijfrente uitkering gaat aankopen óf dat u de aankoop van de lijfrente uitkering nog even uitstelt. Een lastige keuze, zeker nu de afgelopen maanden de rente voor de aankoop van een direct ingaande lijfrente licht gestegen is. Maar bij uw beslissing kunnen meer zaken een rol spelen. We nemen deze graag met u door.

Bij uw afweging zullen een aantal zaken een rol spelen:

Mag u de aankoop van de lijfrente uitkering nog verder uit te stellen? 

Dat hangt mede af van uw leeftijd. Stel; u wordt in enig jaar 71 jaar. De spelregels met betrekking tot lijfrente bepalen in dat geval dat uw keuze om verder uit te stellen zeer beperkt is. U zult dan de aanvraag uiterlijk in december van dat kalenderjaar moeten indienen. Het feit dat u de eerste fysieke uitkering in het kalenderjaar daarop volgend ontvangt, is in dat geval wél toegestaan. Zie ook onze bestaande nieuwsblog hierover.

Heeft u dringend behoefte aan aanvullend inkomen of is de lijfrente een prettige aanvulling?

Stel; u heeft op dit moment nog geen behoefte om een lijfrente uitkering aan te kopen. U kunt er dan voor kiezen om de beschikbare waarde nog even uit te stellen op basis van een vaste- of een variabele rente.

Wat als de rente nog verder omhoog gaat?

Iedereen heeft een mening over de ontwikkeling van de rente. Maar niemand weet het echt. Het blijft koffiedik kijken. Blijft de rente laag in verband met de grote schuldenlast bij bedrijven en consumenten? Of loopt de rente verder op om bijvoorbeeld de oplopende inflatie af te remmen?

Hoe betekent de rentestijging voor mijn bruto-uitkering?

Heeft een rentestijging nou echt zoveel invloed op de hoogte van uw lijfrente uitkering? Stel u heeft de AOW leeftijd bereikt en u heeft € 20.000,- beschikbaar voor de aankoop van een 5 jarige lijfrente uitkering.

Kijk hieronder mee wat de invloed is van een rente stijging:

Rekenvoorbeeld:

Rente 0,32%

U ontvangt op basis van de huidige rente van 0,32% een bruto uitkering van circa € 336,- per maand.

Rente 1,32%

Stel dat de rente 1% stijgt naar 1,32%. Uw bruto uitkering bedraagt in dat geval circa € 344,- per maand. Het verschil per maand bedraagt dan bruto afgerond € 8,-.

Rente 2,32%

Stel dat de rente 2% stijgt naar 2,32%. Uw bruto uitkering bedraagt in dat geval circa € 352,- per maand. Het verschil per maand bedraagt dan bruto afgerond € 16,-.

U ziet dat bij een rentestijging van maar liefst 2% de verschillen per maand niet groot zijn.

Conclusie: of u met uw vrijvallend lijfrente kapitaal op dit moment een lijfrente uitkering moet aankopen is afhankelijk van een aantal factoren. De wettelijke regels spelen een rol, maar ook de rente. We hebben u laten zien wat de impact is op uw bruto lijfrente uitkering als de rente ten opzichte van nu met 2% stijgt. Het is aan u om te beslissen om de aankoop van de lijfrente uitkering verder uit te stellen. Wat denkt u? Gaat de rente verder stijgen…..?

Voor welke beslissing u ook wil kiezen; het is altijd verstandig om zoveel mogelijk uit uw lijfrente te halen en op zoek te gaan naar de aanbieder met de hoogste opbrengst. U kunt de gewenste berekeningen direct maken en online de gratis offertes opvragen.

Bent u op zoek naar de beste opbrengst-kosten combinatie, dan verwijzen wij u graag naar onze Laagste prijs garantie.

Of download het gratis e-book 2022 met heel veel tips & tricks over lijfrente.

Ieder mens is uniek, en iedereen heeft een eigen situatie. Wij nodigen u graag uit om gezamenlijk de mogelijkheden voor de aankoop van uw lijfrente te bespreken. Vindt u prettig om gewoon even te sparren? U bent van harte welkom. Tel: 085-888 4070. We staan u graag te woord.

 

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....