Hoe lang kan ik maximaal de aankoop van mijn lijfrente uitkering uitstellen?

Hoe lang kan ik maximaal de aankoop van mijn lijfrente uitkering uitstellen?

We ontvangen regelmatig de vraag van klanten hoe lang zij, ná het bereiken van de einddatum van het huidige lijfrente contract, de aankoop van de lijfrente uitkering kunnen uitstellen. Bijvoorbeeld omdat de einddatum van het huidige contract inmiddels niet meer aansluit op het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd.

Voorbeeld:

U heeft een lijfrente bij een verzekeraar waarvan de einddatum van het huidige contract september 2021 is. U bereikt op 12 augustus 2024 de AOW gerechtigde leeftijd. Het is uw wens dat de ontvangst van de eerste lijfrente uitkering aansluit op het bereiken van uw AOW gerechtigde leeftijd.

Stap 1:

U maakt gebruik van de wettelijke bedenktermijn van maximaal 2 kalenderjaren. In dit voorbeeld dus tot maximaal december 2022. Uiterlijk in december 2022 moet de nieuwe bestemming door u zijn bepaald.

Hoe werkt de wettelijke bedenktermijn bij lijfrente?

U heeft bij een vrijkomende lijfrente, vanaf de einddatum van het huidige contract, de tijd tot 31 december van het daar op volgende kalenderjaar. Valt uw lijfrente bijvoorbeeld op 2 augustus 2021 vrij? Dan heeft u tot 31 december 2022 de tijd om de nieuwe bestemming van uw lijfrente te bepalen.

Stap 2:

Vervolgens dient u in september (of een andere kalendermaand) 2022 een aanvraag in waarbij de ingangsdatum van het contract september 2022 wordt en de startdatum van de uitkeringen augustus 2023 wordt. U heeft gekozen voor een uitkeringstermijn per jaar achteraf. U ontvangt in dat geval ultimo augustus 2024 de eerste fysieke jaarlijkse uitkering. U bent dan op het moment van ontvangst van de eerste fysieke lijfrente uitkering AOW gerechtigd. De aanbieder die inhoudingsplichtig is, zal inhouden conform AOW.

Mogelijke voordelen voor u:

  • U kiest voor een combinatie oplossing waarbij u bij 123lijfrente.nl maar één keer bemiddelingskosten hoeft te betalen;
  • Gedurende de uitstelperiode van het nieuwe contract is dezelfde rente van toepassing voor u als de rente wie is bepaald voor de uitkerende looptijd.
  • Door de combinatie oplossing weet u nu al hoe hoog de rente gedurende de uitkerende periode bedraagt. Indien de betreffende aanbieder gedurende de uitstelperiode de rente voor de uitkerende lijfrentes naar benden aanpast heeft u hier geen last van. Immers, de rente is al bepaald. Als de rente stijgt profiteert u hier helaas niet van.


Aandachtspunten:

  • Houdt u, als u gebruik wilt maken van de wettelijke bedenktermijn bij lijfrentes, zelf goed de maximale periode van 2 kalenderjaren in de gaten. Als u de wettelijke bedenktermijn laat verlopen doordat u niet binnen de gestelde termijn de nieuwe bestemming heeft bepaald, zult u bij de belastingdienst een beschikking moeten aanvragen. Veel gedoe waar u niet echt op zit te wachten.
  • Als u nu al bijvoorbeeld de 70 jarige leeftijd heeft bereikt kan het zijn dat de maximale wettelijke bedenktermijn in uw geval niet van toepassing is. Immers, de lijfrente spelregels schrijven in uw geval voor dat u uiterlijk in het kalenderjaar dat u (AOW leeftijd + 5 jaar) wordt, de nieuwe bestemming moet hebben gekozen. Lees: dat u een aanvraag voor een lijfrente uitkering moet hebben ingediend. Het feit dat u vervolgens in het daarop volgende kalenderjaar de eerste uitkering ontvangt is wél toegestaan.

 

Conclusie:

het is in praktijk prima mogelijk om de invulling van de lijfrente aan te laten sluiten aan uw specifieke wensen. Belangrijk daarbij is wel om heel goed de van toepassing zijnde lijfrente spelregels in acht te nemen. Wellicht is het bovenstaande voorbeeld voor u te uitgebreid en is het voor u al voldoende om te kiezen voor een jaarlijkse uitkeringstermijn achteraf.

Bent u ook geïnteresseerd in een bovenstaande maatwerk oplossing? Of vindt u het moeilijk om de juiste keuze te maken met betrekking tot de nieuwe bestemming van uw lijfrente? Neemt u dan contact op met onze servicedesk. We staan u graag te woord. Indien gewenst kunt u ook een persoonlijke afspraak inplannen.

 

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....