Wat zijn de mogelijkheden van oud regime lijfrente?

Wanneer is er sprake  van een oud regime lijfrentepolis?

U hebt een zogenaamde oud regime polis, als de polis:

·         tegen koopsom is gesloten vóór 1 januari 1992

·         tegen premiebetaling is gesloten vóór 16 oktober 1990 en waarbij de premie nadien niet is verhoogd.

 

Overzicht van de belangrijkste mogelijkheden van een oud regime lijfrente polis:

  • U heeft nog geen behoefte om een uitkering te ontvangen: u kunt het beschikbare lijfrentekapitaal verder uitstellen. U moet dan het beschikbare lijfrentekapitaal bij een verzekeraar uitstellen. Houdt u er rekening mee dat iedere verzekeraar eigen voorwaarden hanteert met betrekking tot de maximum leeftijd waarop de verzekeraar u als klant welkom heet maar ook de maximum leeftijd tot u de lijfrentekoopsom kan uitstellen. Indien u het oud regime wil behouden kan u niet bij banksparen terecht. Als u het beschikbare lijfrentekapitaal toch laat overboeken naar banksparen verliest u het oud regime en valt de lijfrente automatisch onder het nieuwe lijfrente regime.
  • Combinatie lijfrente: u koopt met een gedeelte van het beschikbare lijfrentekapitaal een direct ingaande lijfrente bij een verzekeraar of via banksparen aan. Het restant van het lijfrentekapitaal brengt u onder in een uitsteloplossing. Als u er voor kiest om een deel van het lijfrentekapitaal uit te stellen kunt u ook hier weer kiezen uit een verzekeraar of banksparen. Vergelijk hier direct uw lijfrente.
  • U wilt de beschikbare waarde van huidige polis in één keer ontvangen: dit heet afkopen. Afkopen is bij lijfrente oud regime fiscaal toegestaan. De lijfrente uitkering wordt dan in het jaar van afkopen in één keer progressief belast tegen het hoogste tarief van de inkomstenbelasting.
  • Uitkering schenken: u koopt een direct ingaande lijfrente aan en begunstigt uw meerderjarig(e) (klein)kind(eren) die vervolgens de uitkering ontvangt. Uw meerderjarig kind betaalt inkomstenbelasting over de uitkering. Omdat er al inkomstenbelasting wordt betaald wordt er door de fiscus geen schenkingsbelasting geheven.
  • Polis schenken: u begunstigt, vóór het bereiken van de einddatum van de lijfrentepolis, de waarde (of een gedeelte hiervan) aan uw meerderjarig (klein) kind. De nieuwe polis kan desgewenst (gedeeltelijk) gaan uitkeren of worden uitgesteld. Als de lijfrente gaat uitkeren kan de tijdelijke uitkering worden aangekocht bij een verzekeraar of via banksparen.
  • Periodieke uitkering ontvangen; u wilt met het beschikbare lijfrentekapitaal een tijdelijke of levenslange lijfrente aankopen. Met deze lijfrente uitkering wilt u uw inkomen verhogen of aanvullen. U stort uw lijfrentekapitaal af bij een verzekeraar of via banksparen. U kunt uw uitkering aankopen op basis van 100% garantie of op basis van beleggingen. De aanbieder waar u de uitkering aankoopt is inhoudingsplichtig en zal de fiscale inhoudingen verzorgen. De lijfrente uitkering die u vervolgens ontvangt op uw bankspaarrekening is netto. De hoogte van uw uitkeringen zijn afhankelijk van een drietal factoren:

  1. De looptijd van de uitkering; deze is tijdelijk of levenslang. Als de gekozen periode kort is zal de uitkering hoger zijn
  2. De hoogte van de rente op het moment van aankoop. Hoe hoger de aangeboden rente hoe hoger de uitkering. Vergelijk hier direct uw lijfrente.
  3. Indien u de uitkering bij een verzekeraar aankoopt spelen zaken als uw leeftijd en het feit of de verzekering op één of twee levens wordt aangekocht een belangrijke rol met betrekking tot de hoogte van de lijfrente uitkering.


Lijfrente vergelijken

Via 123lijfrente.nl kunt u snel en eenvoudig de aanbieders van lijfrente producten met elkaar vergelijken. Zowel voor een overbruggingslijfrente als een tijdelijke oudedagslijfrente. Heeft u vragen of wilt u ondersteuning tijdens het vergelijken? We staan u graag te woord. Tijdens kantooruren: 0320-310 110.

 

Direct vergelijken en online sluiten

Heeft u de vergelijkingen gemaakt en voor u zelf bepaald welk product u wilt afsluiten? U kunt uw aanvraag direct online indienen op www.123lijfrente.nl 


Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....