Meer duidelijk over de pensioenknip

 

Staatssecretaris Klijnsma heeft in de brief van 2 juli 2015 de Tweede Kamer geïnformeerd over de vastgestelde regeling die de pensioenknip zo spoedig mogelijk opnieuw tijdelijk wil in voeren.

Wat is de pensioenknip?

In verband met de huidige lage rente stelt de Staatssecretaris het tijdelijk mogelijk voor pensioengerechtigden om een tijdelijke overbruggingsuitkering van maximaal 2 jaar aan te kopen. Na het aflopen van de overbruggingsuitkering wordt met het overgebleven pensioenkapitaal een levenslange pensioenuitkering aangekocht tegen de dan geldende rente.

Voorwaarden om gebruik te maken van de pensioenknip

-       Uitsluitend beschikbaar voor consumenten van wie de pensioendatum vóór 1 januari 2017 ligt.

-       De regeling geldt niet voor polishouders die met de beschikbare pensioenwaarde al een levenslang pensioen hebben aangekocht.

-       De beschikbare pensioenkoopsom bedraagt minimaal € 10.000,-

-       Verzekeraars mogen een verzoek van een deelnemer om een pensioenknip aan te bieden niet weigeren.

-       Verzekeraars moeten de geïnteresseerde consument goed uitleggen wat de mogelijke voor- en nadelen zijn van de pensioenknip.

Onduidelijkheden rond de pensioenknip

-       Mag een polishouder op einddatum van het overbruggingsuitkering het levenslange pensioen bij een andere verzekeraar aankopen? Shoppen dus.

-       Het restantdeel van het beschikbare pensioenkapitaal wordt voor een periode van twee jaar uitgesteld. De rentes die een verzekeraar geeft voor korte looptijden (lees: korter dan 5 jaar) zijn op dit moment zo laag dat je blij moet zijn als je inleg in stand blijft. Hoe gaan verzekeraars hier mee om?

Voor een rekenvoorbeeld van de pensioenknip verwijzen we u graag naar een eerder nieuwsbericht op de site van 123lijfrente.nl.

Zijn er nog andere manieren om de uitkeringshoogte van uw pensioen te verhogen?

-       Hoog/laag constructie

-       Uitruil van het nabestaandenpensioen

Via 123lijfrente.nl kunt u snel en eenvoudig de aanbieders van pensioen producten met elkaar vergelijken. Heeft u vragen over de pensioenknip of wilt u ondersteuning tijdens het vergelijken? We staan u graag te woord. Tijdens kantooruren: 0320-310 110.

 

 

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....