U wordt dit jaar 70 jaar en u moet een nieuwe bestemming voor uw lijfrente kiezen

Voorbeeld: de heer Brinck is 70 jaar en in het bezit van een vrijvallende nieuw regime lijfrente. Hij bepaalt pas in december van dit kalenderjaar de nieuwe bestemming van het opgebouwde lijfrente kapitaal. Is het dan toegestaan dat hij dan in het daarop volgende kalenderjaar de eerste uitkering voor de (tijdelijke) oudedagslijfrente gaat  ontvangen? Zonder dat hij wordt geconfronteerd met in één keer 52% inhoudingen én een revisierente van 20%.

De belastingdienst heeft omtrent de ingangsdatum van een (tijdelijke) oudedagsuitkering hierover in haar "vraag en antwoord over lijfrente" een duidelijk antwoord gegeven.

"Bij een contractueel overeengekomen einddatum die ligt in het jaar waarin de rekeninghouder 70 jaar wordt kan dit dus zijn 31 december van het jaar waarin de rekeninghouder 71 jaar wordt".

Hoe kunt u het nu het beste aanpakken?


Stap 1:

U maakt op de site van 123lijfrente.nl een vergelijking voor een (tijdelijke) oudedagslijfrente. U bepaalt bij stap 2 van de uitgangspunten in welke kalendermaand van het daarop volgende kalenderjaar (71 jaar) de uitkeringen moeten starten. Houdt u er hierbij rekening mee dat de eerste uitkering daadwerkelijk in het betreffende kalenderjaar wordt bijgeschreven op uw bankrekening. Dit om te voorkomen dat u de eerste uitkering ontvangt op het moment dat u 72 jaar jaar bent geworden. (bijvoorbeeld door te kiezen voor een jaarlijkse uitkering achteraf in plaats van een maanduitkering)


Stap 2:

Nadat u voor u zelf de juiste keuze heeft gemaakt wat betreft de uitgangspunten en de nieuwe aanbieder klikt u in het resultatenscherm in de regel van de betreffende aanbieder op de groen gekleurde button "Aanvragen". Vervolgens gaat u de aanvraag online indienen. Tijdens het aanvraagproces wordt u uitgebreid geïnformeerd over zaken zoals kopie legitimatie én de waardeoverdracht van de huidige aanbieder naar de nieuwe aanbieder.

Stap 3:

Nádat u de aanvraag voor (tijdelijke) oudedagslijfrente heeft ingediend wordt deze dezelfde dag opgepakt door 123lijfrente.nl. In uw beveiligd klantdossier staat het benodigde verzoek tot waardeoverdrachtformulier voor u klaar. U stuurt dit document zo snel mogelijk naar de huidige aanbieder.

U heeft nu in de basis voldaan aan het aantoonbaar bepalen van uw nieuwe bestemming in het kalenderjaar dat u 70 jaar bent geworden. Het feit dat u in de aanvraag heeft aangegeven dat u de eerste uitkering in het kalenderjaar dat u 71 jaar wordt wilt ontvangen is toegestaan en leidt niet tot de eerder genoemde negatieve sancties. (in één keer 52% inhoudingen én een revisierente van 20%).

Heeft u nog vragen hierover? Bel ons gerust. Tel: 085-888 4070.

Wilt u meer lezen over de mogelijkheden van uw lijfrente? Alles over lijfrente.


Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....