Wat betekent “conserverende aanslag” en wanneer is dit van toepassing?

Een conserverende aanslag is een aanslag waarbij over een bepaald inkomen wel belasting wordt vastgesteld, maar waarvan de belasting niet hoeft te worden betaald. Deze regeling is meestal van toepassing op iemand die emigreert.

 

Als u vanuit Nederland verhuist naar een ander land, kunnen er bijzondere regelingen voor u gelden. Zijn een of meer van deze bijzondere regelingen op u van toepassing, dan legt de belastingdienst u een aparte aanslag op. Dit noemt men een conserverende aanslag. De belastingdienst maakt gebruik van deze regeling om recht te behouden op de belasting over uw inkomen. U betaalt de belasting over dit inkomen nu nog niet, maar u moet dat in de toekomst misschien wel. In de conserverende aanslag staat hoeveel belasting u verschuldigd bent. Meestal wordt daarnaast ook revisierente in rekening gebracht. U betaalt de conserverende aanslag niet meteen.

 

Een conserverende aanslag heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Doet u binnen deze geldigheidsduur iets wat niet mag volgens de Nederlandse belastingregels, dan moet u de conserverende aanslag direct betalen. Bent u bijvoorbeeld in het bezit van een lijfrente- of pensioenpolis en wilt u deze afkopen? Dit is niet toegestaan. In zo’n geval zal de belastingdienst bepalen dat u de conserverende aanslag direct moet betalen.

 

In welke gevallen krijgt u een conserverende aanslag bij emigratie?

 

U kunt in de volgende gevallen een conserverende aanslag krijgen:

-      U heeft in Nederland pensioen opgebouwd

-      U heeft in Nederland lijfrentekapitaal opgebouwd

-      U bent in het bezit van een kapitaalverzekering, spaarrekening of beleggingsrecht eigen woning

-      U heeft een aanmerkelijk belang in een in Nederland gevestigde vennootschap

 

Uitstel van betaling voor conserverende aanslag

 

De belastingdienst geeft aan dat u meestal uitstel van betaling krijgt voor uw conserverende aanslag. Dit uitstel van betaling krijgt u zonder voorwaarden en automatisch als u verhuist naar een land binnen de Europese Unie.

 

Woont u al in het buitenland en heeft u een vrijvallende lijfrente- of pensioenpolis?

 

Het zoeken naar de geschikte verzekeraar voor uw vrijvallend lijfrente- of pensioenkapitaal kan frustrerend en tijdrovend zijn. Via 123lijfrente.nl kunt u snel en eenvoudig de aanbieders van lijfrente of pensioen producten met elkaar vergelijken. Zowel voor het berekenen van een tijdelijke lijfrente of een levenslang pensioen.

 

Woont u in het buitenland en wilt u weten welke aanbieder u kan bedienen? We staan u graag te woord. Tijdens kantooruren: 0320-310 110. Of mail ons: info@123lijfrente.nl

Over Ferdinand van der Boog
Ferdinand van der Boog

Ferdinand van der Boog
Directeur | Oprichter

Ferdinand van der Boog is medeoprichter van 123lijfrente.nl en schrijft nieuwsitems over verschillende financiële onderwerpen. Belangrijkste uitgangspunt is het zoveel mogelijk helder maken van zaken die soms (onnodig) ingewikkeld zijn. 

 Reacties (0)Reacties zijn gesloten.

Vragen?

Wij staan u graag te woord. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

 

123lijfrente.nl in het nieuws

Klant 123lijfrente.nl met 'keurslijfpensioen' te gast bij Tros RADAR

De Telegraaf: '123lijfrente.nl is de beste optie'

Elsevier Magazine: '123lijfrente.nl helpt polishouders bij het zoeken naar het beste bod.'

Meer nieuws
....